Så hittar du de bästa webbhotellen

Så hittar du de bästa webbhotellen

I Sverige finns det många webbhotell att välja mellan och det är inte lätt att hitta det bästa webbhotellet bland alla leverantörer när specifikationer, resurser, säte och priser skiljer sig så pass mycket mellan webbhotellen.

Olika sorter, smaker och upplevelser

facial-expressionOm du inte har något bra sätt att gallra bort den stora massan av webbhotell så kan det absolut kännas som om man står i godisbutiken och ska välja godis där tidigare kunder lämnat omdöme som man ska väga in i sin jämförelse.

Någon karamell kanske ser väldigt god ut, men har fått ruskigt dåligt omdöme. En annan godisbit ser ut att vara helt okej, smakar gott men vissa tidigare användare har fått en bitter eftersmak. Vissa godisbitar har dessutom förbättrats med ingredienser av högre kvalitet och omdömena som finns kanske inte speglar den nya upplevelsen? Detta är egentligen bara löjliga metaforer för hur man kan känna sig och det går att fortsätta i all oändlighet 🙂

För att få en känsla av hur seriöst ett webbhotell är så kontrollera följande:

 • När grundades företaget?
  Ett webbhotellföretag som är nyetablerat kan givetvis vara hur bra som helst, men det är inte fel att låta andra provåka innan du själv sätter dig i kärran. Undvik helst helt nystartade webbhotell.
 • Tillväxt, tillgångar och resultat
  Du kan använda tjänsten Alla Bolag för att få en uppfattning hur företaget står till rent ekonomiskt. Om företaget går i förlust, tappar i tillväxt och tillgångar så kanske deras finansiella resultat också påverkar driften och supporten i ett senare skede.
 • Vad säger sociala medier?
  Det är inte fel att ta reda på vad andra tycker om webbhotellet och här gäller det att vara väldigt kritisk till vad du läser. Missnöjda kunder (oavsett om det är webbhotells fel eller inte) kan lätt skriva av sig och uttrycka sig på ett sätt som inte speglar verkligheten. Ett större webbhotell med fler kunder kommer statistiskt sätt ha fler som klagar. Hur som helst så kan du få en uppfattning om vad kunderna tycker.
 • Testa supporten innan köp
  Detta kräver lite planering men bygg upp en frågeställning i flera delar vilket skapar en kommunikation mellan dig och supporten. Efter tre till fem svar från webbhotellet bör du ha ett underlag som säger:
  1. Hur snabbt supporten svarar på dina frågor.
  2. Hur du blir bemött från start till slut.
  3. Hur utförligt supporten väljer att svara på dina frågor.Sidnot: Jag använder en leverantör som hyr ut dedikerade servrar i USA. De garanterar att supporten i genomsnitt svarar inom 15min. Detta stämmer, men svaret du får behöver inte hjälpa dig i ditt problem vilket gör att efter 5 svar och 2h har du fortfarande inte löst ditt relativt enkla problem. Men de är billiga och svarar snabbt 🙂

Låt inte specifikationerna lura dig

SpecifikationerJag kan komma på mig själv att göra just det misstaget och får ibland hejda mig själv. Vissa webbhotell erbjuder väl tilltagna specifikationer på flera hundra GB utrymme och ännu mer trafik. Det är mycket lätt att låsa sin blick på detta och välja bort alternativ som erbjuder mindre. Förmodligen för att det känns tryggt att veta att gränsen för utrymme och trafik ligger långt borta.

Men här gäller det att vara realistisk om vad det är man egentligen behöver. En personlig blogg i WordPress med 5 inlägg om dagen kommer ha svårt att utnyttja mer än 5GB utrymme de kommande åren.

Det ska dock understrykas att webbhotell som erbjuder mycket utrymme och trafik inte alls behöver vara ett dåligt alternativ. Deras strategi är att även om de erbjuder mycket så blir genomsnittet av förbrukat utrymme och trafik ändå lågt. Ett smart marknadsföringsknep!

Exempel på bra webbhotell?

nöjd-som-boratJag har använt ett tiotal webbhotell och det finns absolut webbhotell jag skulle kunna rekommendera. Men en rekommendation är inte tidlös så du får väga in att förändringar kan ha uppstått sedan jag skrev detta 2013-03-22.

Ett webbhotell som skulle kunna fungera bra till många är Miss Hosting. Det är ett relativt nytt webbhotell men under de månader (6 månader) jag provkört dem hittills så har allting rullat på väldigt snabbt.

Ett annat alternativ som jag håller varmt om hjärtat är Oderland Webbhotell. Detta är väl främst för jag inte alls haft några problem och de har bra koll på sina kunder så de inte överbelastar servrar för andra kunder. Jag har själv fått ett par e-mails om SQL-frågor som jag måste ta bort/förbättra då de tar för lång tid att exekvera och kan därför störa andra kunder. Sen är det helt klart ett plus att webbhotellet kör cPanel som kontrollpanel. Något jag är mycket bekväm med.

Det finns andra bra webbhotell också men ju fler jag rekommenderar ju mer meningslöst känns det som att rekommendationerna blir. Dessa två webbhotell ligger absolut i topp på min lista. I övrigt kan du söka på Google eller följa denna blogg så lär du hitta fler webbhotell som har nöjda kunder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *